5 sfaturi pentru a practica „slow travel”

Intr-o lume in care totul merge din ce in ce mai repede, lumea calatoriilor incepe sa isi incetineasca ritmul. O tendinta ecologista si care respecta mediul, “slow travel” incepe sa aiba din ce in ce mai multi adepti.

Slow travel sau calatoria lenta, a aparut de ceva vreme pe retelele sociale si pe blogurile consacrate calatoriilor. Este o noua tendinta care proneaza un ritm la antipozii vizitelor ghidate foarte rapide si care nu ne mai lasa sa ne culpabilizam ca nu am facut nimic atunci cand ne-am aflat in celalalt capat al lumii.

Reprezinta o modalitate de a evada, dar si de a conserva natura si de a se opune cliseelor exploratorului occidental. Iata 5 sfaturi pentru a incepe sa o practici si tu.

Privilegiaza etapele mai lungi. Ajungand intr-o tara unde vrei sa descoperi cu adevarat cultura de aici, cele mai ascunse colturi sau obiceiurile sale, cel mai bine ar fi sa nu te grabesti. Adio deci hoteluri de lux sau hanuri, cel mai bine ar fi sa alegi o camera la o gazda. Poti prepara masa impreuna cu cei de aici si vei invata mai multe lucruri despre obiceiurile si gastronomia locului.

Schimba avionul cu autobuzul sau cu trenul. Calatorind, avem tendinta de a descoperi maximum dintr-un loc. Si incercam sa optimizam la maximum calatoria sau modalitatea in care ajungem acolo. Dar este exact opusul conceptului de slow travel. Cel mai bine ar fi sa iti faci timp sa mergi dintr-un loc in altul. Cea mai buna modalitate de a face turul lumii- in autobuz sau tren.

Nu planifica nimic sau aproape nimic. Nu iti supraincarca programul cu iesiri de tot felul si activitati tipice. Cel mai bine ar fi sa privilegiezi improvizatiile. Cel mai bine ar fi sa tii cont de faptul ca nu ai cum sa vezi toate atractiile pe care le propune o tara sau un oras.

Fa-ti timp sa descoperi totul pe jos. Pentru a te deplasa pe distante mai mici, cel mai bine ar fi sa alegi sa mergi pe jos. Vei descoperi astfel stradute ascunse, bulevarde, te vei pierde prin natura si te vei opri exact atunci cand vrei.

Daca mersul pe jos este prea complicat, poti alege un cal sau o bicicleta. Important este sa ramai complet autonom si sa ajungi in locuri unde o masina nu ar putea sa te duca.

Nu vizita, traieste. Ar putea fi o mantra de postat pe retelele sociale sau un poster de agatat int-un living modern. Dar este esential de retinut ca nu trebuie sa faci o performanta turistica. Nu mergem intr-o tara pentru a vedea un maximum de lucruri, ci mai degraba pentru a trai o experienta inedita.

Lasă un răspuns