Insula Paștelui, unul din cele mai mari mistere ale lumii

Parcul național Rapa Nui este situat pe paradisiaca insulă a Pașelui. Buricul Pământului cum mai este cunoscută, Insula Paștelui este înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO din 1995.

Reputată pentru maiestuoasele statui din bazalt și misterul care încomjoară construcția acestora, insula Paștelui pare pierdută în imensitatea Oceanului Indian. Numele de insula Paștelui a fost dat de un amiral olandez care a zărit-o tocmai în duminica de Paște, în anul 1722. Din relatările amiralului Roggeveen, la acea vreme insula era locuita de un popor ce vorbea o limba necunoscută și nu existau copaci.

Cea mai importantă descoperire de pe insula Paștelui sunt statuile uriașe din piatră presărate de-a lungul insulei. Aceste statui i-au șocat pe exploratorii convinși că au dat de o regiune primitivă. Nu au putut înțelege cum și cine ar fi putut realiza aceste statui misterioase deoarece nu dispuneau de instrumente din metal sau animale cu care sa poată lucra pământul.

Atunci cum s-au realizat și transportat misterioasel statui? În jur de 95% din blocurile de piatră din care au fost sculptate statuile existente actualmente pe insula Paștelui provin dintr-o carieră cunoscută sub numele de Rano Raraku. Celebrele statui moai, în număr de 300 pe insula Paștelui au fost realizate în acest crater vulcanic. Statuile moai au fost realizate de-a lungul a sute de ani.

Unele statui moai au în vârf un pukao, un moț de culoarea roșie realizat din piatră vulcanică ce reprezintă, conform cercetătorilor, un element estetic care a fost adăugat spre finalul civilizației de pe insulă.

Printre atracțiile actuale ale insulei se numără bineînțeles misterioasele statui moai, apele cristaline populare, extrem de căutate de pasionații de scuba diving și numeroasele peșteri. An de an se organizează în februarie festivalul Tapati Rapa Nui în cadrul căruia localnicii își arată talentele de artizani, gătesc, sculptează și se pictează pe corp.

Lasă un răspuns