Small Axe, cea mai personală realizare a lui Steve McQueen

Noul proiect al lui Steve McQueen, este cel care se foloseste de arta pentru a denunta rasismul. Aceasta colectie de cinci filme/episoade, este deja o opera capitala.

Un realizator oscarizat pentru filmul sau 12 Years a Slave, Steve McQueen evoca aici teme care ii sunt foarte dragi- este vorba despre conditia umana si discriminarea minoritatilor.

Cu Small Axe, semneaza o opera de antologie si mai ales necesara, care ne amintesc de conditiile de viata foarte grele ale comunitatii de negri din Londra intre sfarsitul anilor 1960 si milocul anilor 1980. Cele cinci filme, in majoritatea lor se inspira din povesti adevarate, cum ar fi procesul celor supranumiit The Mangrove Nine un grup de activisti negri, care au fost judecati pentru instigare la revolta in timpul unei manifestatii din 1970, contra politiei londoneze. Grupul a fost judecat si gasit responsabil pentru ura rasiala contra comunitatii caraibiene din Notting Hill.

Intr-un alt film, Red White Blue, regasim portetul unui tanar student care vrea sa aiba o cariera in politie contra dorintei tatalui sau, socat de metodele de forta ale politiei britanice contra comunitatii de negri.

In Education, realizatorul ne spune experienta sa personala si evoca evenimente reale care s-au derulat in anii 1970. Unii tineri elevi de culoare neagra erau victimele rasismului institutional si au fost transferati la unele scoli speciale deoarece nu erau considerati apti pentru a urma un curs normal.

Prin Small Axe, Steve McQueen vrea sa schimbe privirea asupra lumii, cu ajutorul tinerei generatii. Politica, moderna si sociala, colectia Small Axe interogheaza societatea noastra si ne duce cu gandul si la Black Lives Matter. Dar si la violentele politistilor contra diferitelor comunitati de negri din intreaga lume.

Iar Steve McQuuen a ales sa mizeze aici pe actori tineri, deja cunoscuti Letitia Wright din Black Panther si John Boyega din Star Wars.

Lasă un răspuns